Airsoft een sport?
Je hebt je ingeschreven bij een vereniging, je replica gekocht, beschermkleding gekocht en gezorgd voor de juiste accessoires.
Jouw airsoft avontuur kan gaan beginnen! Maar is airsoft gewoon een leuke hobby of toch echt een sport? De Nederlandse overheid heeft aangegeven vanaf janauri 2013 dat het legaal is en lidmaatschap en vergunning bij de NABV nodig is. Als lid van de NABV beschik je over een Ministeriële vrijstelling om de Airsoft sport te beoefenen in Nederland én om Airsoft apparaten aan te schaffen en voorhanden te hebben op je woonadres in Nederland. De Bond De Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV) vindt als sportbond in ieder geval van wel (staat natuurlijk ook al in de naam). Zij hanteren de volgende definitie van airsoft: “Airsoft is een schietsport, bestaande uit drie disciplines. Bij de airsoftsport wordt gebruik gemaakt van airsoft-apparaten, die biologisch afbreekbare balletjes (BB's) afschieten.” De vereniging is het er dus over uit: airsoft is de ultieme belevingssport! Wat wordt verstaan onder de airsoft sport? Maar om echt te weten wat onder sport verstaan wordt, is het handig om de definitie van sport erbij te pakken. De meeste encyclopedieën hanteren ongeveer dezelfde definitie. Deze luidt: ”een sport is een fysiek- of denkspel dat in competitieverband of recreatief gespeeld kan worden.” Een vrij algemene omschrijving dus, waarbij je je af kunt vragen of deze wel specifiek genoeg is. Je kunt je natuurlijk afvragen of spellen zoals mens-erger-je-niet of tikkertje sporten te noemen zijn, terwijl deze toch echt onder de definitie kunnen vallen. Uitdagend én inspannend Als we verder kijken naar airsoft valt te zien dat dit spel eigenlijk volledig binnen de definitie van sport valt. Niet alleen ben je enorm fysiek bezig, maar ook moet je volop je hersenen gebruiken om de tegenstander te slim af te zijn. Ook kun je airsoft spelen in competitieverband (in teams en competities) maar ook recreatief. Daarbij moet je, net als bij andere teamsporten, uitrusting aanschaffen en staanwedstrijden onder leiding van scheidsrechters. Ook zijn er duidelijke regels en kun je jezelf (en je team) verbeteren door te trainen.
Zeker een sport met uitdagingen Al met al kunnen we dus zeggen dat airsoft zeker een mooie hobby sport is die door mensen serieus wordt opgepakt. Sowieso is airsoft niet voor watjes weggelegd, want behalve de fysieke inspanning komt er ook nog een hoop spanning bij kijken. Ook is, net als bij andere sporten, een goede voorbereiding belangrijk en zijn professionele accessoires niet te missen. En mocht er nu iemand tegen je zeggen dat airsoft helemaal geen sport is: laat hem of haar dan maar wat Youtube filmpjes zien. Of neem ze mee naar de baan, waar je ze wel even kunt overtuigen dat je je met een sport bezig houdt (en anders heb je een mooi excuus om ze eens goed te grazen te nemen)!
Wat heb ik als airsoft-pro allemaal nodig?
We trappen direct maar een open deur in; het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt is een pistool en/of geweer. Airsoft wapens zijn in Nederland verkrijgbaar en ook toegestaan, maar dit gebeurt wel op een streng gereguleerde wijze. Hierbij zijn er verscheidene regels en voorwaarden die in acht genomen moeten worden. Je locale airsoftvereniging kan je hier zeker verder mee helpen. Wapens zijn zeker een belangrijk onderdeel van de uitrusting, maar naast dit wapen zijn er een aantal cruciale items die elke pro-airsofter zal moeten hebben.
1. Goed schoeisel: Omdat airsoft zich buiten afspeelt op vaak ruwe ondergrond is het belangrijk om goede schoenen te hebben die tegen een stootje kunnen en het liefste ook nog waterdicht zijn. Er zijn verschillende soorten Tactical Boots te verkrijgen die aan alle voorwaarden voldoen en bovendien ook nog erg comfortabel zitten in de meest benarde situaties.
2. Kleding: Omdat bij airsoft de realiteit van oorlogvoering zo dicht mogelijk benaderd dient te worden is het niet aan te raden om in je felgele jas door het bos te gaan banjeren. Goede onopvallende camouflage-kleding is dan ook een must. Deze tactical kleding zal er voor zorgen dat je minder opvalt en ongemerkt de vijand kunt benaderen. Daarnaast zorgt de hoge kwaliteit van de kleding ervoor dat je lang plezier hebt in het spelen van airsoft, en bovendien je huid enigszins beschermt wordt tegen de inslagen van de BB-kogels (die je gegarandeerd zult krijgen bij airsoft).
Kleding voor het spelen van airsoft is verkrijgbaar in vele verschillende varianten die passen bij de verschillende rollen die er zijn binnen de militaire diensten. De sniper zal een ghilly-suit willen om helemaal op te kunnen gaan in de omgeving, voor de spec-ops liefhebbers zijn er zwarte varianten die zo licht mogelijk zijn voor nachtmissies, en de infanterist heeft juist weer behoefte aan camouflage-kleding die past bij het terrein waar men zich bevindt en extra mogelijkheden voor het meenemen van uitrusting.
3. Tactical vest: Boven de reguliere camouflage kleding draag je natuurlijk een tactical vest. Net als bij echte militairen hebben deze vesten twee doeleinden. Allereerst bieden ze een extra laag bescherming rond je torso. Daarnaast zijn de vesten voorzien van een aantal zakken en/of banden die met korte intervallen zijn vastgestikt (M.O.L.L.E. systeem) en dat plaats biedt om de verschillende benodigdheden en accessoires voor het airsoften te bewaren. Een goed tactical vest zal je onderscheiden van de beginnende spelers, en geven je een groot voordeel op het slagveld.
4. hoofdbedekking: Aangezien er bij airsoft gebruik gemaakt wordt van daadwerkelijke “kogels” is bescherming van essentieel belang. Een van de belangrijkste onderdelen van je uitrusting zal dan ook bestaan uit een helm en gezichtsbescherming. Een goede helm biedt tevens de mogelijkheid om uitgerust te worden met extra accessoires zoals een nachtkijker, communicatie-apparatuur of een kleine actioncam om je avonturen vast te leggen.
5. accessoires: De echte pro onderscheidt zich uiteindelijk door zijn (of haar) combat-uitrusting tot in de puntjes geregeld te hebben. Er is dan ook een groot aantal airsoft accessoires op de markt die een goede aanvulling kunnen zijn op je uitrusting tijdens je toekomstige missies. Dit kan variëren van handschoenen voor extra grip en bescherming van de handen, camouflagenetten, vlaggen, tassen en natuurlijk de benodigde accessoires voor je pistool of geweer.
Tactieken tijdens het spel
Nu alle onderdelen van je uitrusting geregeld zijn is het een kwestie van het slagveld betreden. Tijdens de missies is het belangrijk om goed te communiceren met je team. Hierbij leert de ervaring dat hoe vaker je met dezelfde mensen missies doet, je steeds beter op elkaar ingespeeld raakt.
Natuurlijk is het ook belangrijk om niet te vergeten dat je tijdens het spel “dood” kunt gaan. Zorg er dus voor dat je dekking zoekt achter de verschillende elementen van het speelveld en dat je niet in een rechte lijn loopt in het open veld. Het is verstandig om onvoorspelbaar te zijn voor de vijand. Je kunt je uitrusting nog zo goed voor elkaar hebben, maar je blijft nu eenmaal minder zichtbaar en niet onzichtbaar.
Als laatste is het raadzaam om zorgvuldig om te gaan met je munitie. Je voorraad kogels is nu eenmaal niet oneindig. Ga dus niet onnodig in het wilde weg schieten, maar zorg ervoor dat je gericht schiet op de vijand. Hiermee voorkom je dat je na vijf minuten door je kogels heen bent en ettelijke minuten hulpeloos over het speelveld moet rennen om te vluchten voor vijandelijk vuur dat je om de oren suist.
Door op de juiste manier je uitrusting samen te stellen en gebruik te maken van de tactieken zul je zeker snel een voorsprong opbouwen ten opzichte van de gemiddelde beginner, en kun je met een gerust hart de moeilijkste missies aan. We wensen je heel veel actie en plezier toe op het speelveld. Semper Fi!