Tijdens een noodsituatie is het een van de belangrijkste zaken om aan te denken, Genoeg drinkbaar water. Over het algemeen kun je 2 tot drie weken zonder eten in leven blijven, maar slechts 2 of 3 dagen zonder drinkwater. Dit geeft wel aan dat drinkwater op een van de hoogste plaatsen van je prioriteitenlijst moet staan in een noodsituatie. Helaas is het in een dergelijke situatie meestal niet zo simpel als het opendraaien van de kraan om aan water te komen. Zelfs in een stedelijke omgeving is de kans groot dat bij een catastrofe het water afgesloten of niet meer drinkbaar is.

Hoe kom je dan toch aan het benodigde water om een tijd vooruit te kunnen? We nemen een aantal verschillende mogelijkheden voor zowel de stedelijke als natuurlijke omgeving met je door. Maar voor we je vertellen hoe je aan water komt zijn er een paar belangrijke om aan te denken: – Drink in een noodsituatie onder geen beding zout water, koffie of alcohol. Al deze dranken zullen je alleen maar meer uitdrogen en je nog verder in de problemen brengen. – Zorg in een noodsituatie altijd voor een goede veldfles om water in mee te nemen. Een alternatief is bijvoorbeeld een grote thermosfles.

Alternatieve watervoorziening in de stad

Natuurlijk is het zoals altijd beter om goed voorbereid te zijn en al een voorraad drinkwater te hebben staan waarbij je in ieder geval 72 uur voorruit kunt. Onder normale omstandigheden is het aan te raden om ongeveer 1,5 tot 2 liter water te drinken per persoon per dag.

In het geval van een noodscenario in de stad waarbij het reguliere drinkwater niet meer drinkbaar of simpelweg afgesloten is, kun je op verschillende manieren toch aan drinkwater komen. Woon je naast of vlakbij een winkel waarbij drinkwater verkocht wordt? Dan kun je proberen om daar drinkwater in flessen te hamsteren. Deze tactiek werkt echter maar tijdelijk omdat dit een van de meest voor de hand liggende manieren is. Vaak zien we dat in het geval van een crisis de winkels binnen een paar uur door hun voorraad heen zijn. Wat zijn de alternatieven?

Er zijn verschillende manieren om aan drinkbaar water te komen zonder uberhaubt het huis te verlaten. Deze verscholen waterbronnen zijn zeer snel bereikbaar en kunnen je leven redden. – Allereerst kun je de ijsblokjes en/of het aangevroren ijs uit de vriezer laten smelten. – Wanneer je een bad of grote emmers/bakken in huis hebt is het aan te raden om deze vol te laten lopen wanneer er sprake is van een beginnende noodsituatie. Zolang het water het nog doet zal dit zorgen voor een behoorlijke hoeveelheid water die gebruikt kan worden als drinkwater, maar ook voor andere zaken. – Vervolgens kun je het water uit de leidingen of de verwarming gebruiken. Omdat dit water veel in contact geweest is met metaal kan het echter aan te raden zijn om dit water nog wel te filteren met een waterfilter. – Iets minder conventioneel misschien, maar in een noodsituatie zeer bruikbaar, is het gebruiken van het water uit de spoelbak van het toilet. Hierin bevindt zich standaard ongeveer 10 liter water, waarmee je in principe al ongeveer voor 5 dagen aan drinkwater hebt.

Buiten de alternatieve watervoorzieningen in huis zijn er natuurlijk ook mogelijkheden buiten je eigen huis. Denk hierbij aan vijvers en fonteinen in de stad. Ook hierbij is het aan te raden om dit water te filteren omdat er in sommige van dit soort waterelementen bijvoorbeeld nog gebruik gemaakt wordt van koperen buizen. Het water uit dit soort bronnen kan sowieso wel gebruikt worden voor ander gebruik zoals wassen en douchen.

We zien nu dat het in een stedelijke omgeving niet een hele grote uitdaging hoeft te zijn om aan drinkwater te komen. Het is simpelweg een kwestie van gebruik maken van de “verborgen” bronnen die reeds aanwezig zijn. Maar wat nou als je jezelf in een situatie vindt waarbij je je midden in de natuur bevindt. De bronnen die je in en rond het huis hebt zul je hier in ieder geval niet vinden.

Hoe kom je aan water in een natuurlijke omgeving?

In een natuurlijke omgeving is het lastiger om aan drinkwater te komen. Over het algemeen is het aan te raden om water dat men buiten vindt grondig te filteren. Hierover zullen we later nog iets meer vertellen.

De makkelijkste manier om aan drinkbaar water te komen in de vrije natuur is het opvangen van regenwater. Dit kan gedaan worden door gebruik te maken van emmers, of bakken (mocht je die bij je hebben). Mocht je alleen een flesje bij je hebben dan kun je door een blad of stuk papier te gebruiken als trechter toch nog snel wat water verzamelen. Zelfs als je niets mee hebt om water in op te vangen dan kun je door het graven van een gat in de grond en deze te bedekken met een zeil toch flink wat water verzamelen. Naast het opvangen van regenwater zijn er nog een paar alternatieven.

Het meest voor de hand liggend is het verzamelen van water in vijvers, meren en riviertjes. Hierbij is het van belang om waar mogelijk stilstaand water te mijden. Stilstaand water is een ideale plaats voor bacteriegroei, en is vragen om problemen. Zoek dus altijd stromend water op, dit is meestal veilig om te drinken. Ook hier raden we echter aan om toch gebruik te maken van filtermogelijkheden en water het liefst te koken voor consumptie. (het kan immers altijd zo zijn dat er bijvoorbeeld een dood dier stroomopwaarts in de rivier ligt. Dit zorgt dan alsnog voor gevaarlijke bacteriën in het water)

Een andere manier van water verzamelen is gebruik te maken van natuurlijke processen. Wanneer je een grote (liefst doorzichtige) zak om een aantal takken van een plant bindt zal door de zon er afzetting plaatsvinden van waterdruppels aan de binnenkant van de zak. Je zal hier niet snel liters water mee krijgen, maar in een survivalsituatie telt elke druppel. Deze manier van water verzamelen werkt (logischerwijs) het beste in warme zonnige plaatsen.

Hoe filter ik water voor consumptie?

Zoals eerder aangegeven is het zeer belangrijk om water uit de vrije natuur goed te filteren voordat je dit drinkt. Wanneer je dit niet doet loop je het risico op ziektes waardoor je misschien nog sneller uitdroogt.

Er zijn verschillende mogelijkheden om (mogelijk vervuild) water te filteren. Er zijn tegenwoordig zeer goede waterfilters op de markt waar je door middel van een slangetje voor het ingaande water en een handpomp water naar een uitgaande slang pompt door een filter heen.

Daarnaast zijn er water zuiveringspillen te verkrijgen die je rechtstreeks in een water- of thermosfles kunt doen om het water te zuiveren. Deze “chemische” manier van filteren werkt zeer goed, en doodt alle nare bacteriën.Het meest betrouwbare merk Katadyn.

Mocht je geen van beide mogelijkheden kunnen gebruiken omdat je geen waterfilter of zuiveringspillen bij je hebt, dan kun je altijd het water (enigszins) filteren door het water door een panty te filteren. Het effect van de panty kun je ook nog eens versterken door deze te vullen met zand (een zeer goed natuurlijk filter) of bijvoorbeeld gras.

In alle gevallen (zowel in stedelijke omgeving als in de vrije natuur) is het zeker aan te raden om water te koken en af te laten koelen voor gebruik. Hiermee worden eventuele vervuilende bacterieën gedood, en loop je minder risico om ziek te worden. We hopen natuurlijk dat je de technieken uit dit blog niet nodig zult hebben, maar mocht er zich een noodsituatie voor doen, dan weet je nu in ieder geval hoe je aan voldoende water kunt komen.

Gezondheid!