veiligheidsschoenen-normering

werkschoenen en laarzen normering informatie  

Veiligheidsschoenen  zijn belangrijk voor het uitvoeren van werkzaamehden waarbij een vorm van risico aanwezig is. Het doel is dat veilighiedsschoenne bijdragen om risiso's te vermijden en de veiligheid van medeewerkers te borgen.

Soorten Werkschoenen en Veiligheidsschoenen

In de Europese Unie zijn twee soorten werk- veiligheidsschoenen te onderscheiden: De O-klasse werkschoen en de S-klasse veiligheidsschoen. Een S-klasse veiligheidsschoen mag wel als werkschoen worden verkocht, maar een O-klasse weerkschoen mag geen veiligheidsschoen genoemd worden.

Veiligheidsschoenen en Werkschoenen in 5 Subcategorieën

Beide soorten zijn ingedeeld in 5 subcategorieën:

O1 of S1. Antistatisch, neemt energie op in de hiel, gesloten hiel.

O1 of S2. Hetzelfde als S1, maar met verhoogde waterdichtheid/-resistentie.

O3 of S3. Hetzelfde als S2, maar met een verharde tussenzool en antislipprofiel.

O4 of S4. Hetzelfde als S1 maar dan gemaakt van kunststoffen en dus helemaal waterdicht.

O5 of S5. Hetzelfde als S4, maar dan met een verharde tussenzool en antislipprofiel, dus net als de S3, maar dan gemaakt van kunststoffen en helemaal waterdicht.

Er is ook nog de ‘tussenstap’ S1P, die identiek is aan S1, maar dezelfde antiperforatie tussenzool heeft als S3.

In de praktijk worden categorie S4 en S5 voornamelijk gebruikt voor laarzen, hoewel een kunststof schoen de kwalificatie ook kan halen. Een veiligheidslaars die aan de eisen van een S5 voldoet, maar niet van kunststof is gemaakt, wordt een S3 veiligheidslaars genoemd.

In veel sectoren zoals de bouwnijverheid en bepaalde industrieën zijn S3-veiligheidsschoenen verplicht. Mocht je twijfelen wat je nodig hebt, zit je met een S3 veiligheidsschoen eigenlijk altijd goed! 

Klompen zijn heel bekende werkschoenen en kunnen een S3 normering hebben. Veel klompen worden als O-klasse werkschoenen begruikt in branches waar verminderd gewerkt wordt met risicovolle werktuigen zoals ziekenhuizen.

Teenbescherming

Het belangrijkste verschil tussen schoenen van de O-klasse en S-klasse is de teenbescherming; S-klasse veiligheidsschoenen hebben altijd een neuskap van metaal of kunststof die de tenen beschermt. Een O-klasse werkschoen heeft deze kap niet.

De Neuskap

De neuskap in S-klasse veiligheidsschoenen kan zoals gezegd van metaal of kunststof zijn. De meest voorkomende materialen zijn staal en kunststof composieten. Ander materiaal zoals kunsthars of aluminium komt ook voor. De overeenkomst tussen al deze neuskappen is echter de stevigheid: alle neuskappen in S-klasse veiligheidsschoenen moeten een impactresistentie hebben van 200Joule, en een indeukresistentie van ongeveer 1.500 kg.

Tenen

Een neuskap kan een aanzienlijk gewicht dragen. Als voeten schade oplopen door een klap die sterk genoeg is om de neuskap te verbuigen, dan zal de teenschade zonder neuskap  ook heel groot zijn. 

De Zool

Er zijn verschillende soorten zolen in gebruik bij veiligheidsschoenen. Hier bespreken we de belangrijkste.

PU

PU (polyurethaan) is een van de meest gebruikte materialen om schoenzolen van te maken. Het is duurzaam, heeft een dempende werking en is hittebestendig.

TPU

TPU (thermoplastic polyurethaan) is niet hittebestendig maar wel slijtvast en zeer comfortabel als schoenzool. 

Gevulkaniseerd Rubber

Gevulkaniseerd rubber wordt veel gebruikt voor de klassieke ‘kist-achtige’ veiligheidsschoen en brandweerlaarzen. Het is een sterk materiaal en goed bestand tegen hoge temperaturen, maar is relatief zwaar als materiaal.

De Tussenzool

De tussenzool is wat je voet beschermt tegen ellende van onder. Denk aan scherpe objecten op de vloer, betonijzer wat omhoog steekt, etcetera. Deze werd voornamelijk gemaakt van staal, maar tegenwoordig zijn lichtere flexibele alternatieven zoals kevlar en keramische materialen sterk in opkomst.

Toevoegingen

Behalve de genoemde categorieën 1 t/m 5, zijn er nog extra toevoegingen mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn:

HRO

HRO is de toevoeging die aangeeft dat een werk- of veiligheidsschoen hittebestendig is. De werkschoen moet hiervoor minstens 1 minuut een hitte van 300 graden C kunnen weerstaan. De toevoeging ‘HRO HI’ betekent dat de schoen verder geïsoleerd is, waardoor de temperatuur in de werkschoen onder de 22 graden C blijft. 

CI

CI staat voor Cold Insulation. Dat betekent dus dat de werkschoen of veiligheidsschoen met CI-normering, isolatie biedt tegen de kou. 

ESD

De toevoeging ESD geeft aan dat de werk- of veiligheidsschoen helpt voorkomen dat statische elektriciteit wordt opbouwt. Dit voorkomt schade aan gevoelige elektrische apparatuur. Wel zal het gebruik van een een ESD pols- of enkelband nog steeds een vereiste zijn

ORO E

Deze toevoeging geeft aan dat de schoenzool tegen olie en brandstoffen bestand is. Dit is voornamelijk van belang voor de olie-industrie, in een laboratorium of waar gevaarlijke stoffen gebruikt worden. Deze toevoeging wordt vaak niet genoemd in de veiligheidsschoen kwalificatie maar in productomschrijvingen.

FO

Dit betekend dat de schoen niet alleen olie- maar ook zuurbestendig is. Deze toevoeging wordt alleen gebruikt bij O-klasse werkschoenen, alle S-klasse veiligheidsschoenen voldoen al aan deze norm.

WRU

WRU betekend dat de schoen waterdicht en/of waterresistent is. Voor categorieën S2 en hoger is deze toevoeging niet nodig omdat deze schoenen al aan deze norm voldoen.

U kunt de juiste veiligheidsschoenen en werklaarzen in onze werkschoenen categorie hier selecteren en bestellen.