Is airsoft eigenlijk een sport?

Geplaatst in:

Is airsoft eigenlijk een sport?

Je hebt je ingeschreven bij een vereniging, je wapen aangeschaft, beschermkleding gekocht en gezorgd voor de juiste accessoires. Jouw airsoft avontuur kan gaan beginnen! Maar is airsoft gewoon een leuke hobby of toch echt een sport? De Nederlandse overheid heeft aangegeven vanaf janauri 2013 dat het legaal is en lidmaatschap en vergunning  bij de NABV nodig is. Als lid van de NABV beschik je over een Ministeriële vrijstelling om de Airsoftsport te beoefenen in Nederland én om Airsoftapparaten aan te schaffen en voorhanden te hebben op je woonadres in Nederland.

De Bond

De Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV) vindt als sportbond in ieder geval van wel (staat natuurlijk ook al in de naam). Zij hanteren de volgende definitie van airsoft: “Airsoft is een schietsport, bestaande uit drie disciplines. Bij de airsoftsport wordt gebruik gemaakt van airsoftapparaten, die biologisch afbreekbare balletjes (BB's) afschieten.” De vereniniging is het er dus over uit: airsoft is de ultieme belevinssport!

Wat wordt verstaan onder de airsoftsport?

Maar om echt te weten wat onder sport verstaan wordt, is het handig om de definitie van sport erbij te pakken. De meeste encyclopedieën hanteren ongeveer dezelfde definitie. Deze luidt: ”een sport is  een fysiek- of denkspel dat in competitieverband of recreatief gespeeld kan worden.” Een vrij algemene omschrijving dus, waarbij je je af kunt vragen of deze wel specifiek genoeg is. Je kunt je natuurlijk afvragen of spellen zoals mens-erger-je-niet of tikkertje sporten te noemen zijn, terwijl deze toch echt onder de definitie kunnen vallen.

Uitdagend én inspannend

Als we verder kijken naar airsoft valt te zien dat dit spel eigenlijk volledig binnen de definitie van sport valt. Niet alleen ben je enorm fysiek bezig, maar ook moet je volop je hersenen gebruiken om de tegenstander te slim af te zijn. Ook kun je airsoft spelen in competitieverband (in teams en competities) maar ook recreatief. Daarbij moet je, net als bij andere teamsporten, uitrusting aanschaffen en staan wedstrijden onder leiding van scheidsrechters. Ook zijn er duidelijke regels en kun je jezelf (en je team) verbeteren door te trainen.

nightvision-airsoft-outdoorextreme

Zeker een sport met uitdagingen

Al met al kunnen we dus zeggen dat airsoft zeker een mooie hobby sport is die door mensen serieus wordt opgepakt. Sowieso is airsoft niet voor watjes weggelegd, want behalve de fysieke inspanning komt er ook nog een hoop spanning bij kijken. Ook is, net als bij andere sporten, een goede voorbereiding belangrijk en zijn professionele accessoires niet te missen.

En mocht er nu iemand tegen je zeggen dat airsoft helemaal geen sport is: laat hem of haar dan maar wat Youtube filmpjes zien. Of neem ze mee naar de baan, waar je ze wel even kunt overtuigen dat je je met een sport bezig houdt (en anders heb je een mooi excuus om ze eens goed te grazen te nemen)!

11 maart 2019