Hoe word ik een airsoft pro?

Geplaatst in:

Hoe word ik een airsoft pro?

 Airsoft

Airsoft is een buitenactiviteit die snel aan bekendheid en populariteit wint. Steeds meer mensen interesseren zich hiervoor en geven zich op bij een airsoft vereniging in de buurt. Maar wat is airsoft nu precies? Is het veredeld “oorlogje spelen” voor volwassenen? Of komt er veel meer bij kijken? En nog belangrijker; hoe zorg je ervoor dat je als beginnend airsoft speler goed mee kunt komen met de geoefende veteranen van het spel? 

Wat is airsoft nu precies?

Airsoft is een outdoorgame die vele vergelijkingen heeft met lasergame. Het belangrijkste verschil zit hem erin dat bij airsoft er gebruik wordt gemaakt van kleine plastic balletjes (bb-kogels of pellets) in plaats van een laserstraal. Daarnaast zit er een groot verschil in intensiteit. Lasergamen kenmerkt zich door een hoog “spelgehalte” dat zich uitermate goed leent voor vrijgezellenfeesten, verjaardagen en bedrijfsuitjes. Bij airsoft is het juist de bedoeling dat de realiteit zo dicht mogelijk benaderd wordt zolang het veilig gebeurt.

Door de grotere risico's van het schieten met daadwerkelijke “kogels” wordt het airsoften een stuk serieuzer gespeeld en zien we dat volledige missies uit oorlogen uit het verleden worden nagespeeld in teamverband. Het kan dan gaan om zogenaamde “king-of-the-hill” missies waarbij een bepaald punt veroverd en verdedigd moet worden, maar ook het bevrijden van gijzelaars of het verzamelen van informatie uit een vijandig dorp behoort tot de mogelijkheden.

uitrusting die nodig is om je een weg naar de top van het airsoften te schieten.

Wat heb ik als airsoft-pro allemaal nodig?

We trappen direct maar een open deur in; het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt is een pistool en/of geweer. Airsoft wapens zijn in Nederland verkrijgbaar en ook toegestaan, maar dit gebeurt wel op een streng gereguleerde wijze. Hierbij zijn er verscheidene regels en voorwaarden die in acht genomen moeten worden. Je locale airsoftvereniging kan je hier zeker verder mee helpen. Wapens zijn zeker een belangrijk onderdeel van de uitrusting, maar naast dit wapen zijn er een aantal cruciale items die elke pro-airsofter zal moeten hebben.

1. Goed schoeisel: Omdat airsoft zich buiten afspeelt op vaak ruwe ondergrond is het belangrijk om goede schoenen te hebben die tegen een stootje kunnen en het liefste ook nog waterdicht zijn. Er zijn verschillende soorten Tactical Boots te verkrijgen die aan alle voorwaarden voldoen en bovendien ook nog erg comfortabel zitten in de meest benarde situaties.

2. Kleding: Omdat bij airsoft de realiteit van oorlogvoering zo dicht mogelijk benaderd dient te worden is het niet aan te raden om in je felgele jas door het bos te gaan banjeren. Goede onopvallende camouflage-kleding is dan ook een must. Deze tactical kleding zal er voor zorgen dat je minder opvalt en ongemerkt de vijand kunt benaderen. Daarnaast zorgt de hoge kwaliteit van de kleding ervoor dat je lang plezier hebt in het spelen van airsoft, en bovendien je huid enigszins beschermt wordt tegen de inslagen van de BB-kogels (die je gegarandeerd zult krijgen bij airsoft).

Airsoft kleding

Kleding voor het spelen van airsoft is verkrijgbaar in vele verschillende varianten die passen bij de verschillende rollen die er zijn binnen de militaire diensten. De sniper zal een ghilly-suit willen om helemaal op te kunnen gaan in de omgeving, voor de spec-ops liefhebbers zijn er zwarte varianten die zo licht mogelijk zijn voor nachtmissies, en de infanterist heeft juist weer behoefte aan camouflage-kleding die past bij het terrein waar men zich bevindt en extra mogelijkheden voor het meenemen van uitrusting.

3. Tactical vest: Boven de reguliere camouflage kleding draag je natuurlijk een tactical vest. Net als bij echte militairen hebben deze vesten twee doeleinden. Allereerst bieden ze een extra laag bescherming rond je torso. Daarnaast zijn de vesten voorzien van een aantal zakken en/of banden die met korte intervallen zijn vastgestikt (M.O.L.L.E. systeem) en dat plaats biedt om de verschillende benodigdheden en accessoires voor het airsoften te bewaren. Een goed tactical vest zal je onderscheiden van de beginnende spelers, en geven je een groot voordeel op het slagveld.

4. hoofdbedekking: Aangezien er bij airsoft gebruik gemaakt wordt van daadwerkelijke “kogels” is bescherming van essentieel belang. Een van de belangrijkste onderdelen van je uitrusting zal dan ook bestaan uit een helm en gezichtsbescherming. Een goede helm biedt tevens de mogelijkheid om uitgerust te worden met extra accessoires zoals een nachtkijker, communicatie-apparatuur of een kleine actioncam om je avonturen vast te leggen.

5. accessoires: De echte pro onderscheidt zich uiteindelijk door zijn (of haar) combat-uitrusting tot in de puntjes geregeld te hebben. Er is dan ook een groot aantal airsoft accessoires op de markt die een goede aanvulling kunnen zijn op je uitrusting tijdens je toekomstige missies. Dit kan variëren van handschoenen voor extra grip en bescherming van de handen, camouflagenetten, vlaggen, tassen en natuurlijk de benodigde accessoires voor je pistool of geweer.

Tactieken tijdens het spel

Nu alle onderdelen van je uitrusting geregeld zijn is het een kwestie van het slagveld betreden. Tijdens de missies is het belangrijk om goed te communiceren met je team. Hierbij leert de ervaring dat hoe vaker je met dezelfde mensen missies doet, je steeds beter op elkaar ingespeeld raakt.

Airsoft tactieken


Natuurlijk is het ook belangrijk om niet te vergeten dat je tijdens het spel “dood” kunt gaan. Zorg er dus voor dat je dekking zoekt achter de verschillende elementen van het speelveld en dat je niet in een rechte lijn loopt in het open veld. Het is verstandig om onvoorspelbaar te zijn voor de vijand. Je kunt je uitrusting nog zo goed voor elkaar hebben, maar je blijft nu eenmaal minder zichtbaar en niet onzichtbaar.

Als laatste is het raadzaam om zorgvuldig om te gaan met je munitie. Je voorraad kogels is nu eenmaal niet oneindig. Ga dus niet onnodig in het wilde weg schieten, maar zorg ervoor dat je gericht schiet op de vijand. Hiermee voorkom je dat je na vijf minuten door je kogels heen bent en ettelijke minuten hulpeloos over het speelveld moet rennen om te vluchten voor vijandelijk vuur dat je om de oren suist.

Door op de juiste manier je uitrusting samen te stellen en gebruik te maken van de tactieken zul je zeker snel een voorsprong opbouwen ten opzichte van de gemiddelde beginner, en kun je met een gerust hart de moeilijkste missies aan. We wensen je heel veel actie en plezier toe op het speelveld. Semper Fi!

11 maart 2019