Hoe werkt kamperen nou precies?

Geplaatst in:

Hoe werkt kamperen nou precies?

Het moment is aangebroken: je gaat kamperen! Je wil terug naar de basis en even helemaal ontspannen tijdens een relaxte vakantie. Kwestie van je tentje inpakken en op pad toch? Niet dus! Om goed te kunnen kamperen is het slim om een aantal voorbereidingen te treffen.

Wat is kamperen?

De oudste definitie van kamperen die er is (die wij konden vinden) komt uit 1688 en zegt simpelweg: ‘het tijdelijk verblijven in tenten’. Natuurlijk is er sindsdien veel veranderd. Een meer moderne definitie is te vinden bij Wikipedia: ‘Kamperen is een vorm van openluchtrecreatie waarbij men in een tent, caravan, camper, tenthuisje of ander relatief eenvoudige recreatiewoning op een buitenterrein verblijft. Dit is meestal één of meerdere nachten.’

Als je gaat kamperen ga je dus de natuur in, waarbij je genoegen neemt met minder luxe dan dat je wellicht thuis gewend bent. Terug naar de basis dus! Even de rust opzoeken, want uit het Nationale Campingonderzoek uit 2016 bleek dat meer dan 80% van de Nederlanders het contact met het thuisfront drastisch verminderd tijdens het kamperen!

Hoe werkt kamperen?

Vroeger was kamperen simpel: je nam een tent mee (of maakte er zelf 1), ging op pad en je zocht een plek op waar je je prettig bij voelde. Daar zette je je tent op en klaar. Tegenwoordig is kamperen in de basis hetzelfde, met het grote verschil dat je, in ieder geval in Nederland, niet overal je tent op mag zetten. En daarbij gaan mensen niet alleen kamperen in tenten, maar ook in huisjes, caravans en campers. En de laatste jaren neemt glamping een enorme vlucht. Hierbij combineer je de luxe van thuis met de vrijheid van een tent.

Maar échte kampeerders zijn het er wel over eens, écht kamperen doe je (gewoon) in een tent. Niets zo mooi toch als vrij in de natuur, back to basics en afwachten wat de natuur voor je in petto heeft?

Goed voorbereid op pad is goud waard Als je ervoor kiest om een tent te kopen en op de ouderwetse manier te gaan kamperen, dan is een goede voorbereiding goud waard. Bedenk goed wat je nodig hebt voordat je op pad gaat en schaf de juiste kleding, accessoires, slaapzakken en kookspullen aan. Dankzij een goede voorbereiding wordt jouw kampeertrip er een om nooit te vergeten!

11 maart 2019