Hoe werkt airsoft?

Geplaatst in:

Hoe werkt airsoft?

Misschien zit je erover te denken om aan airsoft te gaan doen. Deze populaire nieuwe sport (of hobby) is de laatste jaren enorm gegroeid en steeds meer mensen dompelen zich onder in de wereld van airsoft. Maar hoe werkt het eigenlijk en wat moet je ervoor kunnen om de beste ‘soldaat’ te kunnen zijn?

Japan

Oorspronkelijk komt airsoft uit Japan. Daarna verspreidde airsoft zich langzaam maar zeker over de wereld en werd (en wordt!) steeds populairder onder hobbyschutters. Veel hobbyisten zijn ook overgestapt van paintball naar airsoft, omdat airsoft de werkelijkheid meer benaderd én het betaalbaarder is. Zelfs zó betaalbaar dat veel politie- en legerkorpsen ook oefenen met airsoft wapens: over betaalbaar en realistisch gesproken!

Werking van de wapens

Als je je bij de airsoft vereniging aansluit, kun je gebruik maken van verschillende soorten wapens. Zo heb je elektrische wapens, wapens op gas en wapens met een veer. De elektrische gun maakt gebruik van een batterij die een kleine compressor aanstuurt. Vervolgens bouwt een zuiger luchtdruk op in de cilinder en hierdoor wordt de BB (de kogel) afgevuurd. Deze batterijen zijn verkrijgbaar in verschillende voltages en sterktes (waarbij in Nederland niet alles mag!).

Wanneer je gebruik maakt van een wapen op gas, gebruik je gaspatronen die bij het overhalen van de trekker een klein deel van het gas laten gaan, waardoor druk opgebouwd wordt en de BB afgevuurd wordt. Tenslotte heb je de veer, het oudste soort airsoft geweer. Hierbij trek je (span) de veer naar achteren en bij het overhalen van de trekker laat de veer los, waardoor de BB wordt afgevuurd.

Het is natuurlijk belangrijk om je wapens goed te onderhouden. Welk systeem je ook gebruikt, elk wapen kan kapot of slijtage vertonen. Goede onderhoudsmiddelen zijn dan ook zeker aan te raden.

Goede voorbereiding is goud waard

Zodra je je wapen hebt, kan de strijd beginnen! Toch? Fout! Want als jij in je normale kleren over het slagveld gaat rennen, dan ben je een lopende schietschijf! Bereid je daarom goed voor en schaf goede camouflagekleding aan en handige accessoires. Zo ben je zeker klaar voor de strijd!

En zodra je al deze stappen hebt doorlopen, dan is het zaak om natuurlijk wel eerlijk te spelen. Sommige spelers spelen gewoon door als zij geraakt zijn, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Op Youtube is een leuk filmpje van airsoft-speler Novritsch, die valsspelers filmt terwijl ze de boel proberen te flessen. Wil jij niet in zo’n filmpje terecht komen? Speel dan eerlijk! Ook veel leuker toch?

11 maart 2019