Hoe maak ik een goed kampvuur?

Het is gezellig op de camping, de avond valt. Wat kan deze avond nóg leuker maken? Een kampvuur natuurlijk! Heerlijk samen rond het vuur zitten, spelletjes spelen of gezellig kletsen: een perfect einde van een leuke dag. Maar nadat je het idee hebt geopperd komt misschien wel het moeilijkste deel: hoe maak je een goed kampvuur?

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Hoe vaak staat het niet in de krant of op internet? Mensen die verbranden bij het maken van een kampvuur (zoals 2 jongens in het Brabantse Hank die gewond raakten nadat er benzine op het vuur was gegooid). Vuur is niet alleen mooi, het kan ook behoorlijk gevaarlijk zijn. Het is dus altijd verstandig om voor het aansteken van het vuur de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo kun je veilig genieten van een heerlijk kampvuur.

Maak gebruik van goed materiaal

Het lijkt een overbodige tip, maar het komt vaak voor dat mensen bij het ontsteken van een vuur gebruik maken van gebrekkig materiaal. Dit kan ervoor zorgen dat je het vuur niet aan krijgt of erger nog: dat er een steekvlam ontstaat die leidt tot brandwonden. Een goede vuurstarter is dus altijd aan te raden. Zeker wanneer het wat nat is, krijg je misschien de neiging om extra brandversterkende spullen te gebruiken, maar dit is alles behalve veilig. Niet doen dus! Of maak gebruik van de zon en kies voor een Solar fire starter.

Kies een goede plek uit

Ook dit lijkt misschien voor de hand liggend maar toch gebeuren er elk jaar een groot aantal ongelukken doordat de wind verkeerd staat of door (brandbare) materialen en spullen die te dicht bij het vuur staan. Het uitkiezen van een omgeving die niet te droog is en uit te wind is, vergroot de kans op een goed en veilig kampvuur.

Zorg voor jezelf

En mocht het toch onverhoopt fout gaan, zorg er dan voor dat er eerste hulp aanwezig is. Pak altijd EHBO-spullen in, zodat je oppervlakkige brandwonden kunt behandelen. Een goede voorbereiding kan het verschil betekenen tussen blijvende schade aan je huid of niet.

Laat alles netjes achter

En wanneer je genoeg hebt gehad van je kampvuur is het natuurlijk zo dat je de plek van het vuur goed achterlaat. Loop niet zomaar weg van nog smeulende stukken hout, maar zorg er goed voor dat alles echt uit is. Bedek de resten van je vuur met zand of water (let erop dat bij het doven van vuur met water er hete stoom kan ontsnappen!). Zo zorg je ervoor dat volgende kampeerders ook kunnen genieten van dit mooie plekje!

11 maart 2019