Beveiliging medewerker een uitdagend beroep?

Iedereen wil zich graag veilig voelen op straat, thuis op of op het werk. Veiligheid is door de maatschappelijke en organisatorische behoefte steeds belangrijker geworden. Denk bijvoorbeeld aan de politie inzet bij voetbalwedstrijden, beveiliging tijdens festivals en andere evenementen, maar ook door dreiging die we elke dag weer in het nieuws zien en lezen in de krant. Gelukkig zijn er ook mensen die in deze situaties juist een bijdrage leveren aan de veiligheid, zoals politie, beveiliging medewerkers, ME en special forces teams. Beveiliging is dus als beroep steeds meer op de voorgrond gekomen in de maatschappij.

Veiligheid in Nederland

Doordat er meer aandacht is voor veiligheid, is sinds 2016 het aantal misdrijven in Nederland gedaald. Toch neemt het gevoel van onveiligheid minder snel af dan de criminaliteit cijfers. Volgens Criminoloog Schuilenburg is dat niet vreemd: "Veiligheid is veel meer dan criminaliteit alleen. Mensen zijn nu minder bang voor een overval, maar voor abstracte fenomenen als terreur, het klimaat of de komst van vluchtelingen meer onveiligheid voelen.” Na de aanslagen in België, Frankrijk en Duitsland vrezen steeds meer Nederlanders voor iets soortgelijks in ons land. Om deze redenen doen de overheid, politie en bedrijven steeds meer aan preventie. Voorlichting, meer op de voorgrond treden en duidelijke herkenbaarheid spelen een grote rol. Daarnaast lopen er meer beveiliging medewerkers door de winkelstraat om de veiligheid te waarborgen van het winkelend publiek.

Ook banken moeten hun geldautomaten steeds beter beveiligen. Zo ontstond er deze week in Lemmer flinke schade door een plofkraak. Het aantal plofkraken in Nederland blijft stijgen, waardoor extra beveiliging nodig blijkt te zijn.

Waak jij over de veiligheid?

Wil jij graag beveiliging medewerker worden? Of waak jij over andermans veiligheid in een speciale functie? De eerste stap om beveiliger te worden is een gedegen opleiding. Je kunt in de beveiliging aan de slag als je in het bezit bent van een MBO diploma Beveiliger of as je verder wilt een HBO opleiding security management doen. Je leert dan het vak en de praktijk, zodat je in het werkveld je werk professioneel kunt uitvoeren. Om beveiliging medewerker te worden moet je over meerdere eigenschappen beschikken. Je moet bijvoorbeeld stressbestendig zijn, tegen weerstand kunnen, gedreven en verantwoordelijk zijn om op te treden, correct te handelen en de-escalerend te werken. Tevens is een goed beoordelingsvermogen en communicatieve vaardigheden zeer belangrijk om problemen te voorkomen. Het inschatten van situaties en hierover communiceren met collega’s, leidinggevende of andere betrokken is een groot deel van jouw baan. Zo kun je mogelijk ongewenste situaties oplossen of voorkomen.

Ben jij de beveiliging medewerker van de toekomst? Werken in de beveiliging is spannend, dynamisch en vraagt zowel fysiek als mentaal veel van jou als beveiliger. Als beveiliger zorg je ervoor dat het op de plek waar je werkt veilig is en blijft. Tijdens je werk kun je in ongewenste en soms zelfs gevaarlijke situaties verzeild raken, zoals een gewapende overval, gevechten of rellen. Denk bijvoorbeeld aan de rellen in Rotterdam, nadat de Turkse minister Nederland werd uitgezet. Agressiviteit is iets wat je regelmatig tegen kan komen in je baan en daar moet je goed tegen kunnen, elke dag weer. Goed herkenbaar zijn en comfortabel werken in je rol als beveiliging medewerker is dan ook van groot belang om op veilige wijze jouw werkzaamheden uit te voeren.

Uitrusting

Voor een beveiliging beambte (medewerker) is een goede professionele uitrusting met de juiste kwaliteit en uitstraling van belang. Gezag, uitstraling en herkenbaarheid als beveiliging medewerker spelen een belangrijke rol. Kleding moet van goede kwaliteit zijn en comfortabel zitten en beveiliging werkschoenen moeten een naast een goede pasvorm een stevige grip en goede bescherming bieden tegen weer en wind, maar ook tegen een stootje kunnen. Verder moet een buitenjas voldoende bewegingsvrijheid bieden en de BDU broek een sterke, licht dragende broek zijn die eenvoudig te reinigen is. De juiste kleding en ondersteunende tactische uitrusting  zoals beveiligign vesten, koppelriemen, veiliheidsbrillen en accessoires, zoals emblemen, stropdassen, handschoenen  en hoofddeksels die nodig zijn om in het werk als beveiliging medewerker om de veiligheid voor de beveiliger en zijn omgeving te waarborgen. OutdoorExtreme.nl heeft een groot assortiment kwaliteit kleding, schoenen en accessoires voor beveiliging medewerkers, politie, ME en special forces voor een scherpe prijs om in het dagelijkse werk van een beveiliger het verschil te maken.

Wordt jij ook MIB?

Werk jij ook graag als beveiliging medewerker dan zijn er vele leuke uitdagingen en veel afwisseld werk, ideaal voor mensen die niet van standaard werk van 9-17.00 houden.

Beveiliging medewerker MIB

11 maart 2019